Вдигат пенсионната възраст в Чехия на 73 години

Предстои законът да бъде подписан от президента
Обновена: 27 юни 2011 15:02 | 27 юни 2011 13:14, Елка Василева
157
Вдигат пенсионната възраст в Чехия на 73 години
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Парламентът на Чехия одобри вдигането на пенсионната възраст на 73 години. Преди това обаче ще има дълъг преходен период от 55 години, предаде ИТАР-ТАСС.
Социолозите бият тревога, тъй като много от работещите няма да стигнат до пенсия.

Окончателното решение на въпроса зависи от подписа на президента на Чехия.

Така наречената малка пенсионна реформа, подкрепена в парламента от управляващата дясноцентристка коалиция, предвижда постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Освен това се предвижда „изравняване правата“ на мъжете и жените. В момента представителките на слабия пол в Чехия все още имат известни преференции, тъй като за всяко родено дете им се начислява по една година стаж.

Пенсионната възраст в Чехия сега е 65 години, но има редица възможности за предсрочно приключване на трудовата дейност.

Съгласно подготвяната реформа всички тези преференции ще бъдат отменени за родените след 1977 година.

Децата, които сега стават на 10 години, ще могат да разчитат на пенсия едва след навършване на 71 години. Родените пък през 2012 г. пък ще трябва да се трудят до 73 години.

Тези нововъведения не предизвикват възторг у жителите на страната. Готвената пенсионна реформа беше един от поводите за организираната от синдикатите безпрецедентна 24-часова стачка на транспортните работници, провела се в средата на юни.

По данни на социолозите средната продължителност на живота на мъжете в Чехия днес е 72 години, а на жените – 74 години.

Министърът на труда и социалните въпроси на Чехия Яромир Драбек извежда контрааргументи.

„Трябва да се подчертае, че ще достигнем 70-годишната граница за пенсиониране чак след 55 години. Сравнете каква е разликата в здравословното състояние на хората, живели преди 55 години и сега. Предполагам, че по аналогичен начин ще се повишат работоспособността и здравето на гражданите през следващите десетилетия“, убеждава министърът.

Освен това той смята за честна и отговорна постъпка младото поколение да бъде предварително уведомено кога ще може да се пенсионира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
2
 
! Отговори
Ži&#382 преди 12 години
Mili balgarski sabratia,nekoi ot vas sa razbrali,ce vdiganeto na pensionnata vazrast v Cehia na 73god.ste bade osastestveno v horizonta v sledvastite 55godini.Taka ce,tova ste kasae dnes rodenite bebeta.Moga da uveria vsicki balgari,ce tova sa hora koito znajat kakvo praviat,samo deto v BG ne se cuvat hubavite strani na politikata na Cehia.Ako tova(vdiganeto na vazrasta)stane po tozi nacin i v BG,ste bade cudesno!Mahnete tezi *** ot pravitelstvoto,valutniat bord-sasto!!Inace nema da stane!!
155
1
 
1
 
! Отговори
Минавам до 151 преди 12 години
Ама вярно си Глупав!Твоята е като вица,дето Вуте разправял "Я не сакам я да съм добре, я сакам комшията да е зле!".Айде, пробвай се да живееш с 2-3 евро на ден както 80% от пенсионерите, да те видим можеш ли.Разликата между теб и пенсионерите е, че ти можеш да работиш допълнително, но те не могат, изцедени са им силите.Сегашните пенсионери са се осигурявали задължително върху брутната РЗ и не ти им плащаш. Работи и се осигурявай ако искаш пенсия, и не ***, а бъди с народа, за да си добре и ти
154
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не на капитализма и консуматорското общество
153
3
 
6
 
! Отговори
К. преди 12 години
Тези луди ли се? Ако нашите предложат такова нещо - скачам на бунт!
152
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ne e viarno
151
2
 
11
 
! Отговори
5552 преди 12 години
В целия ЕС навсякъде фашизъм!Работа до гроб!
150
3
 
10
 
! Отговори
Глупак преди 12 години
Хора, които сте родени след 1960 г. знайте, че за вас няма да има пенсии. Вашите вноски отиват за сегашните пенсионери, а за вас няма да има кой да внася, защото работоспособното население ще е напуснало България. В момента най добре си живеят пенсионерите и държавните служители, въпреки че са все недоволни. А тези който произвеждат работят по 12 часа и взимат малко повече от пенсионер. И кой е по добре.
149
2
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Това е отговор на оня, дето твърдеше, че тия дето работят - работели щото нещо им липсвало. Ти, глупави човече, се срамуваш от обикновените хора, казваш алчните чиновници били по-умни. Но трябва да знаеш, кои хора Бог харесва повече - и определено не са крадливите мошенници, които живеят на чужд гръб.
148
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако е в България - хем няма да има работа, хем няма да има право на пенсия, ако не са ритнали до тогава камбаната. То това е целта да работиш като *** и накрая да пукнеш, за да не ти плащат нищо
147
1
 
2
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците. Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се ***, знай своя род и език и се учи на своя език! По-добра е българската простота и незлобливост. Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостина на ония, които просят от тях. А мъдрите и културни (гърци) никак не правят това, но и отнемат от простите и грабят несправедливо и повече грях, а не полза ще получат от своята мъдрост и култура. Или се срамуваш от своя род и език пред учените и търговците и славните на земята, защото българите са прости и няма от тях много търговци и грамотни, и вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии? Аз ще ти отговоря накратко за това. От Адама до Давида и праведния Йоаким, Йосиф годеник (на света Богородица), колкото праведни и свети пророци и патриарси имаше и се нарекоха велики на земята и пред Бога, никой от тях не беше търговец или прехитър и горделив човек, както сегашните хитреци които ти имаш на почит и им се чудиш и се влачиш по техния език и обичай. Но всички тия праведни праотци са били земеделци и овчари и били богати с *** и земни плодове, и били прости и незлобливи на земята. И самият Христос слезе и заживя в дома на простия и бедния Йосиф. Виж как Бог обича повече простите и незлобливи орачи и овчари и най-първо тях е възлюбил и прославил на земята, а ти се срамуваш, защото българите са прости и неизкусни, и овчари, и орачи, оставяш своя род и език, хвалиш чуждия език и се влачиш по техния обичай.
146
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Даваха се права докато имаше комунизъм, сега ще работите до гроб
145
1
 
11
 
! Отговори
Работодател преди 12 години
Търся персонал:1.общи работници за товаро-разтоварна работа/чували си цимент/.Кандидатите да бъдат на възраст от 70 до 73 години,желателно с памперси.2..Статисти за клипа "Глейте ме как се клатя",между 70 и 73 години,желателно с диагноза "Паркинсон"
144
1
 
6
 
! Отговори
Министър Тотю преди 12 години
Ще предложа на нашия лидер Генерал Инженер Доктор Бойко Борисов да задминеме чехите,и пенсионната възраст в България да стане 100/ словом-СТО/ ГОДИНИ!
143
5
 
2
 
! Отговори
До 141 преди 12 години
Виж какво само до преди 100 години средната възраст на хората в развитите страни е била около 50 години. Хората над 70 години в света непрекъснато расте и няма причина тази тенденция да се промени.
142
0
 
3
 
! Отговори
До 137 преди 12 години
Е и какво доказваш с това? Да нужни са бачкатори естествено, това е безспорно. Ти въобще разбра ли какво съм написал? Явно не! Всеки един здрав физически човек на тази планета може да се превърне в бачкатор, но един бачкатор не може да стане адвокат, лекар, предприемач и т.н., за това се изисква акъл, а не само две ръце! И всяко съвременно производство е толкова по-ефектовно, колкото е по-механизирано - вече никой не копае с мотиката нивата.
141
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много хитър ход, да вдигнеш пенсионната възраст на 73 години. Тъкмо тези хора, които цял живот са внасяли пари за пенсии, никога няма да си ги вземат обратно.
140
0
 
10
 
! Отговори
до 139 преди 12 години
Напротив братле, има огромно значение. Защото притовно на очакванията, ние няма да живеем повече от нашите родители. Възрастта на хроничните болести при бабите и дядовците ни беше около 70, при родителите ни спадна на 50, а при нас ще е от 30! Виж на по 20 и няколко години колко много хора си отидоха от инфаркт през последните дестина години, а преди инфаркт на 50 се е смятало за нещо ненормално! Всеки ЗДРАВ човек може да направи от живота си чудеса, но повечето хора не са здрави! Така, че мисли
139
1
 
9
 
! Отговори
Just Smile преди 12 години
Много ми е готино, че не съм дал и стотинка на държавата за пенсия :-)Няма и да и дам.А вие хранете ***, полицаи и военни :-)
138
1
 
5
 
! Отговори
До 136 преди 12 години
Абе ти имаш ли акъл в тази празна тиква на раменете ти? Аз пожелавал ли съм ти да се разболееш? Искаш да ме обидиш разбирам, но това ли е което успя да измислиш? Това че има хора в тежко здравословно състояние няма нищо общо с пенсионната възраст, но какво ли ти обяснявам на теб ти е виновен целия свят.
137
0
 
3
 
! Отговори
$ преди 12 години
Заслугата на техните профсъюзи, както и на нашите,че ще осигуряват безплатно памперси.